la ce varsta se face vaccinul de rujeola

La ce varsta se face vaccinul impotriva rujeolei

Împărtășește-ți dragostea

Vaccinul impotriva rujeolei este esential pentru prevenirea acestei boli infectioase extrem de contagioase, care poate duce la complicatii grave. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si alte institutii de sanatate publica recomanda vaccinarea copiilor pentru a asigura imunitatea colectiva si pentru a preveni focarele de rujeola la nivel global. In acest articol, vom explora detalii esentiale despre varsta potrivita pentru vaccinarea impotriva rujeolei, importanta acestei vaccinari, si raspundem la intrebarile frecvente ale parintilor.

Ce este rujeola si de ce este importanta vaccinarea?

Rujeola este o boala infectioasa cauzata de un virus extrem de contagios. Simptomele includ febra, tuse, secretii nazale, conjunctivita si o eruptie cutanata caracteristica. Rujeola poate duce la complicatii severe, cum ar fi pneumonia, encefalita si chiar moartea, in special la copii subnutriti si la cei cu sistem imunitar slabit. Conform datelor OMS, in 2018, aproximativ 140.000 de persoane au murit din cauza rujeolei, majoritatea fiind copii sub cinci ani.

Vaccinarea este esentiala deoarece rujeola este extrem de contagioasa. Virusul se transmite prin particule din aer si poate ramane activ in spatiul aerian pana la doua ore dupa ce o persoana infectata a parasit locul. Vaccinul impotriva rujeolei este singura masura eficienta de prevenire a bolii.

Varsta recomandata pentru vaccinare

Vaccinul impotriva rujeolei este administrat de obicei sub forma de vaccin combinat ROR (rujeola, oreion, rubeola). Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) recomanda ca prima doza a vaccinului sa fie administrata copiilor intre 12 si 15 luni.

Exista doua doze de vaccin care sunt administrate la momente diferite pentru a asigura o eficacitate maxima:

– Prima doza: Se administreaza intre 12 si 15 luni. Aceasta doza asigura peste 93% protectie impotriva rujeolei.
– A doua doza: Se administreaza de obicei intre 4 si 6 ani. Aceasta doza creste eficacitatea vaccinului la 97%.

Vaccinul poate fi administrat si mai devreme, intre 6 si 11 luni, in cazul unor focare sau calatorii internationale, dar aceasta doza nu va inlocui dozele standard recomadate.

De ce sunt necesare doua doze de vaccin?

Administrarea a doua doze de vaccin impotriva rujeolei este necesara pentru a asigura o protectie robusta si pentru a acoperi cazurile in care prima doza nu induce un raspuns imun suficient de puternic. Prima doza asigura imunitatea majoritatii copiilor, dar a doua doza serveste ca o “plasa de siguranta” pentru cei care nu au dezvoltat imunitate dupa prima expunere.

Un alt motiv pentru administrarea a doua doze este asigurarea imunitatii colective. Pentru a preveni focarele de rujeola, este necesar ca un procent mare din populatia unei comunitati sa fie imunizat. OMS estimeaza ca pentru a atinge imunitatea colectiva este necesar ca 95% din populatie sa fie vaccinata cu ambele doze.

De asemenea, administrarea a doua doze reduce sansele de esec al vaccinului la un numar extrem de mic de persoane care nu raspund la prima doza.

Reactii adverse ale vaccinului ROR

Ca orice alt vaccin, vaccinul ROR poate avea unele reactii adverse. Cu toate acestea, majoritatea sunt usoare si trecatoare. Cele mai frecvente reactii includ:

– Febra: Aparitia febrei usoare este comuna la 6-12 zile dupa vaccinare.
– Eruptie cutanata: Eruptiile usoare pot aparea tot la 6-12 zile dupa vaccinare si sunt asemanatoare cu cele ale rujeolei.
– Inflamatie la locul injectiei: Poate aparea umflatura, roseata sau durere la locul unde a fost injectat vaccinul.
– Reactii alergice: Foarte rare dar potential severe. Acestea includ dificultati de respiratie, urticarie si umflarea fetei sau a gatului.
– Alte simptome: Simptome asemanatoare gripei sau iritabilitate la copii.

Este important de subliniat ca beneficiile vaccinarii impotriva rujeolei depasesc cu mult riscul unor reactii adverse usoare si trecatoare.

Cine nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR

Exista anumite categorii de persoane care nu ar trebui sa primeasca vaccinul ROR sau care ar trebui sa solicite sfatul medicului inainte de vaccinare:

– Persoanele cu alergii severe: Cei care au avut o reactie alergica severa la o doza anterioara a vaccinului ROR sau la orice componenta a acestuia.
– Femeile insarcinate: Vaccinul nu este recomandat in timpul sarcinii. Femeile care intentioneaza sa ramana insarcinate ar trebui sa astepte cel putin o luna dupa vaccinare.
– Persoanele cu sistem imunitar slabit: Cum ar fi cei cu HIV/SIDA sau cei care primesc tratamente care suprima sistemul imunitar.
– Persoanele cu boli acute moderate sau severe: Este recomandat sa se amane vaccinarea pana cand sanatatea persoanei se imbunatateste.
– Persoanele care au primit recent transfuzii de sange: Acestea ar trebui sa se consulte cu medicul pentru a determina momentul potrivit pentru vaccinare.

Importanta educatiei si a constientizarii

Educatia si constientizarea sunt cruciale in promovarea vaccinarii impotriva rujeolei. Campaniile de informare publica ajuta la combaterea miturilor si dezinformarii care pot impiedica parintii sa isi vaccineze copiii. Este esential ca informatiile corecte si stiintifice sa fie disponibile si accesibile pentru toata lumea.

Institutii precum OMS, CDC si autoritatile nationale de sanatate publica joaca un rol vital in furnizarea de informatii actualizate si bazate pe dovezi despre vaccinare. Realizarea unor programe de educatie in scoli si comunitati poate ajuta la cresterea acceptarii vaccinului si la reducerea reticentei fata de vaccinare.

De asemenea, este important ca profesionistii din domeniul sanatatii sa fie bine informati si sa comunice eficient cu pacientii si parintii despre beneficiile si riscurile vaccinarii. Aceasta relatie de incredere intre pacient si medic este fundamentala pentru crearea unui mediu informat si sigur pentru vaccinare.

In concluzie, vaccinul impotriva rujeolei este un instrument esential in lupta impotriva unei boli extrem de contagioase si potential fatale. Prin intelegerea varstei potrivite pentru vaccinare, importanta dozelor si gestionarea reactiilor adverse, putem asigura sanatatea si bunastarea copiilor nostri si a comunitatilor in care traim.

Împărtășește-ți dragostea