
Versuri de la Nicolae Furdui Iancu – Treceti Batalioane Romane Carpatii
Versuri de la Nicolae Furdui Iancu – Treceti Batalioane Romane Carpatii
Treceți, batalioane române, Carpații,
La arme cu frunze și flori,
V-așteaptă izbânda, v-așteaptă și frații,
Cu inima la trecători.
Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă
Nădejdea e numai la noi!
Sărută-ți copile părinții și frații
Și-apoi să mergem la război!
‘Nainte, ‘nainte spre Marea Unire,
Hotarul nedrept să-l zdrobim,
Să trecem Carpații, ne trebuie Ardealul
De-o fi să ne-ngropăm de vii!
Cu sabia ta fă dreptate,
Tu Țepeș, Doamne, să fii!
Rezumat și Analiză
Cântecul “Treceți Batalioane Române Carpații” interpretat de Nicolae Furdui Iancu este un imn puternic și emoționant al identității naționale românești, ce reflectă momentele de luptă și speranță ale soldaților români în timpul Primului Război Mondial. Titlul însuși evocă imaginea soldaților români care își croiesc drum prin Carpați, simbolizând unitatea și curajul într-o perioadă istorică marcată de lupte pentru eliberarea Ardealului și unirea tuturor românilor.
Structura versurilor este una simplă, dar foarte eficientă, utilizând simboluri puternice care rezumă dorința de unitate și libertate. Primele strofe ale cântecului îndeamnă soldații să treacă munții Carpați și să-și unească forțele pentru un viitor comun, subliniind importanța acțiunii și a sacrificiului pentru țară. Acesta este un ecou al sentimentelor de la acea vreme, când românii din toate regiunile istorice se ridicau pentru a lupta pentru libertate și unitate.
Una dintre cele mai puternice imagini din versuri este cea a “batalioanelor române” care avansează prin Carpați cu “frunze și flori”, simbolizând nu doar frumusețea peisajelor românești, ci și ideea de renaștere și speranță. Frunzele și florile reprezintă un omagiu adus pământului natal, dar și un simbol al păcii și al victoriei ce va urma după război. Imaginile sunt puternice și evocatoare, creând o legătură profundă între soldați, pământ și națiunea pentru care luptau.
Importanța Ardealului este accentuată în versuri, acesta fiind un simbol central al identității naționale românești și al luptei pentru unitate. Cântecul subliniază faptul că eliberarea Ardealului și unirea acestuia cu restul țării reprezintă scopul suprem al acțiunilor soldaților, îndemnând la curaj și determinare. “Hotarul nedrept” pe care soldații se pregătesc să-l zdrobească este un simbol al opresiunii și al divizării pe care românii au dorit să le depășească.
Mesajul de unitate și solidaritate este întărit de chemarea la “Marea Unire”, ceea ce face referire la evenimentele istorice de la 1918, când provinciile românești s-au unit sub un singur drapel. Chemarea la arme nu este doar un îndemn la război, ci și un apel la unitate și acțiune comună pentru a atinge un obiectiv național important. Este un îndemn la renunțare de sine și la sacrificiu pentru un scop mai mare, subliniind rolul fiecărui individ în împlinirea destinului național.
Cântecul se încheie cu o invocație adresată lui Vlad Țepeș, o figură istorică cunoscută pentru curajul și vitejia sa, evocând ideea de dreptate și luptă necontenită pentru adevăr și libertate. Această referință istorică nu face decât să întărească mesajul de curaj și determinare, căutând inspirație în trecut pentru a motiva generația prezentă să continue lupta.
În concluzie, “Treceți Batalioane Române Carpații” este mai mult decât un simplu cântec patriotic; este un simbol al luptei pentru libertate și unitate națională, o chemare la acțiune și un testament al sacrificiului soldaților pentru viitorul României. Mesajele puternice și imaginile evocatoare din versuri au capacitatea de a inspira și astăzi, amintind de momentele eroice din istoria națională și de importanța unității și solidarității în fața oricărei adversități.